ПРЕТРАГА

 

 

  

 

 

 

              

    

     

  

 

Квиз ,,Моја Кикинда: Откријмо где живимо“

          Ученици наше школе и ове године учествују у квизу ,,Моја Кикинда: Откријмо где живимо“ у организацији Канцеларије за младе Града Кикинде. Тематика квиза је везана за природно-географске и друштвено-географске одлике наше општине, историјске прилике и културно наслеђе. У квизу учествују и основне и средње школе. Наша екипа је показала одлично знање и убедљиво победила Гимназију ,,Душан Васиљев“, Економско-трговинску школу и ОШ ,,Петар Кочић“, те се као победник четвртфинала пласирала у полуфинале квиза! Екипу чине ученици 7-1: Анастасија Митрески, Мина Племић, Тара Ђурић и Лазар Сремчев. Честитамо ученицима и пожелимо им успеха у даљем такмичењу! Ученике је за квиз припремала наставница Јелена Матић.

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Совембар – месец сова у Кикинди

   Туристичка организација Града Кикинде реализује манифестацију ,,Совембар – месец сова у Кикинди“ са идејом да едукативним садржајима, кроз игру и креативне активности ученици стекну сазнања о сови ушари и схвате њен значај у природи и средини коју настањује и у циљу промоције Кикинде, као највећег зимовалишта сова. Учествовали смо у програму у два сегмента: у ,,Сова патроли“ и имали смо штанд у изложбеном простору. Наша школа је на оригиналан начин представила и промовисала сове:  ликовни радови  (цртежи, дрвећа са макетама сова, сувенири, сапуни у облику сова) као и мајице са мотивима сова. Задужени за представљање штанда су били ученици: Јана Јурић, Душка Дражић, Јелена Чворак, Теодора Барбек и Лаура Вивиен Буза. На штанду смо изложили радове које су направили ученици који похађају ликовну секцију и слободне наставне активности Чувари Природе, Сачувајмо нашу планету и Моја животна средина, као и оригиналан рад учитељице Оливере Зрнић, који је био посебно запажен. У „Сова патроли – путем станишта сова ушара“, организованој у виду теренског излета, коју је водио Милан Ружић и чланови Друштва за проучавање и заштиту птица Србије, су били ученици Бојан Сремчев, Нина Марковић и Петар Крстин. У пратњи ученика су били педагог Биљана Николин и наставници Дарко Стојков и Јелена Матић.

НАПОМЕНА: КЛИКОМ НА ДОЊУ СЛИКУ ОТВАРА СЕ АЛБУМ СЛИКА.

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Зелени квиз - Покажи свету како чуваш планету

       Покрет горана Кикинде у сарадњи са Канцеларијом за младе Кикинда и Високом школом струковних студија за образовање васпитача у Кикинди, под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, су организовали трећи по реду Зелени квиз - Покажи свету како чуваш планету, с циљем унапређења односа младих према заштити животне средине и одрживом развоју. Квиз је забавно-едукативног карактера и поред знања била је потребна и спретност. Зелени квиз обухвата разне практично обликоване активности, које подстичу развијање способности апстрактног и критичког мишљења, способности за сарадњу и тимски рад, и одговоран однос према себи, другима и животној средини. Садржај практичних активности у зеленом квизу односи се на правилно разврставање отпада, рециклажу, познавању појмова о животној средини (заштићене биљке и животиње, извори загађења, климатске промене, енергетска ефикасност) и улози човека у одржавању и заштити животне средине. У квизу су учествовали ученици шестог разреда: Марко Бошњаков, Михајло Вујић и Стефан Гецић. Пласирали су се у финални део и заузели четврто место. Ученике је припремала наставница Јелена Матић. Награђени смо садницом коју ћемо посадити у дворишту школе.

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Заштићене птице завичаја

    Ученици који похађају слободне наставне активности Чувари природе, Сачувајмо нашу планету и Моја животна средина су присуствовали интересантном излагању у холу наше школе о заштићеним птицама нашег краја- сови утини, великој дропљи и орлу крсташу. Гости наше школе су били представници Секретаријата животне средине, пољопривреде и руралног развоја- Мирослава Крнић и Ервин Тот. Ученици су у великом броју испратили овај сусрет, пажљиво слушали и лепо  се представили нашим гостима. Циљ скупа је био да ученици увиде колико су важне птице и да би сви требало да се потрудимо око очувања врста у нашем окружењу. Излагање је организовано на иницијативу педагога Биљане Николин и наставница Јелене Ђурић и Јелене Матић.

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Планетаријум у нашој школи

     Мобилни планетаријум је  по други пут гостовао у нашој школи на велику радост наших ученика! Велика полулопта у којој смо посматрали васионска тела са пратећом изложбом је била постављена у фискултурној сали. Кроз две пројекције, ученици наше школе су усвојили занимљиве податке о звездама, сазвежђима, планетама, метеорима и другим телима и појавама у васиони. Чули смо и интересантну причу о космонаутима и могли  смо да видимо њихово одело и макете ракета. Планетаријум у нашу школу је довела педагог Биљана Николин,  уз помоћ учитељица, педагога Кристине Завишић и наставнице Јелене Матић.

   

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Превенција вршњачког насиља у стварном и у виртуелном окружењу

   У понедељак, 30. октобра 2023. године у нашој школи одржано је интерактивно предавање Министарства унутрашњих послова на тему: ,,Превенција вршњачког насиља у стварном и у виртуелном окружењу“, а у оквиру пројекта ,,Заједно и безбедно кроз детињство“. Предавачи су били: криминалистички инспектор Аљоша Кљаић и официр полиције Ивана Панић. Овога пута предавање је било намењено ученицима петог и седмог разреда.  

     Ученицима се посебно свидело што је током предавања коришћен ,,Kahoot“ квиз и рад у групама. Уз прегледну презентацију и подршку полицијских службеника ученици су усвојили вештине за мирно решавање вршњачких конфликата . Овом приликом ученици су информисани на врло занимљив начин како да се заштите од насиља, то јест коме и како да се обрате за помоћ. На крају предавања најуспешнији учесници квиза добили су симболичне поклоне.

Текст написала: Олгица Милетић, професорка српског језика

 

Представа ,,Вучкова авантура”

   У четвртак, 19. октобра, ученици ниже смене су уживали у дечијој представи ,,Вучкова авантура”. Захваљујемо се дечијем позоришту ,,Лане” на гостовању, и радујемо се и будућој сарадњи.

НАПОМЕНА: КЛИКОМ НА ДОЊУ СЛИКУ ОТВАРА СЕ АЛБУМ СЛИКА.

Педагог школе: Кристина Завишић

 

ИМАМО ЦИЉ, ДОЂИ НА СТАРТ

           Хуманитарна спортско – рекреативна aкција Црвеног крста „Трка за срећније детињство“ одржана је у Кикикнди 34. пут. Међу три хиљаде учесника били су и наши ђаци.

    Са различитих стартних линија, али са истим циљем, трчали су посебно девојчице, а посебно дечаци по разредима. У категорији другог разреда нисмо били најбржи, али смо били најбројнији. Али ни награде нису изостале: Мирослав Васиљевић из V-1 био је најбржи међу својим вршњацима и као победник је освојио бицикл, а Бојана Рељин из VI-1 и Анастасија Алмаши из III-1 су освојиле треће место.

     Честитамо нашим најбржим ђацима, а свим учесницима из наше школе захваљујемо на показаној хуманости и доброј вољи.

НАПОМЕНА: КЛИКОМ НА ДОЊУ СЛИКУ ОТВАРА СЕ АЛБУМ СЛИКА.

Чланак написала: Оливера Зрнић, професор разредне наставе

 

Еколошке акције уређења школског простора

   Ученици петог и шестог разреда који похађају слободну наставну активност ,,Сачувајмо нашу планету“ и ученици седмог и осмог разреда који учествују у слободној наставној активности ,,Моја животна средина“ су обележили Дечју недељу акцијом уређења школског дворишта, а посебно простора око дрвећа који су украсили декоративним циглама. Такође су у претходним акцијама уређивали простор и испред школе.

   У протеклом периоду учествовали су и у радионици израде фигура од плодова јесени и осмислили изложбу на ту тему, а и пропратили манифестацију Дани лудаје слањем радова и учешћем на изложби. Активности води наставница географије Јелена Матић, која похваљује све вредне и креативне ученике који чувају и улепшавају наш животни простор.

НАПОМЕНА: КЛИКОМ НА ДОЊУ СЛИКУ ОТВАРА СЕ АЛБУМ СЛИКА.

Текст написала: Јелена Матић, професор географије

 

Свака звезда има свога пута

    На литерарном конкурсу поводом 30. Змајевих игара учествовали су ученици наше школе. Свечана додела диплома и пригодних награда одржана је 4. октобра 2023. године у Културном центру Кикинде. Свечаност је улепшана концертом ученика Основне музичке школе ,,Слободан Малбашки“. 

     Поносни смо на ученике наше школе који су написали занимљиве литерарне радове на тему: ,,Свака звезда има свога пута“.  A значајно је то што није изостала награда. Награђени ученици су: Мирослав Васиљевић V1, Милица Весков V1, Јана Јурић V1, Јован Степанчев V1 и Тамара Карачоњи VII1.

     Похваљујемо наше маштовите ученике, желимо им још много успеха у писању и нека прате своју звезду и свој пут!

Текст написала: Олгица Милетић, професорка српског језика

 

Змајеве дечије игре

   На 30. јубиларним Змајевим дечијим играма у Кикинди је учествовала и екипа наше школе, ученици четвртог разреда – Лука Лазић, Миа Стојшић, Андрија Кљајић и Невена Бадрљица и том приликом су освојили ТРЕЋЕ МЕСТО. Честитамо ученицима, библиотекарки Даци и учитељицама Драгици и Љубици!

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Још чланака...

  1. EKOЛОШКА РАДИОНИЦА

КОНТАКТ

Адреса: Светог Саве 101

Место: Мокрин 23305

Телефон: 0230/361-118; 0230/362-048

Телефакс: 0230/361-118

е-mail: osvasastajic@gmail.com

web: www.osvasastajicmokrin.edu.rs

СТАТИСТИКА

05230183
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Укупно
1181
5680
43283
5127828
55622
426001
5230183

Your IP: 54.36.148.232
2023-12-07 05:53
Legetøj og BørnetøjTurtle